De vrijheid waar je zo
lang op hebt gewacht

Rijbewijs B en A halen bij Rijschool Anders uit Den Helder

Volledige aandacht voor jou, zodat jij vertrouwd raakt met de auto of motor, een veilig gevoel krijgt tijdens het rijden en dat vasthoudt. Ook wanneer je straks zonder hulp de weg opgaat. Dat is het doel van Rijschool Anders uit Den Helder.

Auto opleiding

Praktijk

In de Kia Rio leer je alles wat je in theorie hebt geleerd, of nog aan het leren bent. Je rijdt altijd in dezelfde lesauto en hebt een vaste rijinstructeur die met jou een vol uur (60 minuten) de weg opgaat. We besteden aandacht aan onder meer voertuigbeheersing, remtechnieken en verkeersdeelname.

 

Nog eerder genieten van je vrijheid

Tot je 18e wachten om je rijbewijs te halen is verleden tijd! Met 16,5 jaar mag je al met autorijlessen beginnen. Vanaf de dag waarop je 17 jaar wordt, kun je dan rijexamen doen. Wanneer je slaagt, mag je tot je 18e verjaardag alleen de weg op met een door jezelf gekozen coach. Je kunt je hiervoor aanmelden bij 2todrive.

 

De nieuwe onderdelen van het rijexamen

 

Zelfstandig uitvoeren van bijzondere manoeuvres

De bijzondere manoeuvres bestaan uit:

 • Hellingproef: met de voetrem of de handrem.
 • Parkeer opdracht: file parkeren achteruit of vooruit / in een vak parkeren vooruit of achteruit.
 • Omkeeropdracht: een halve draai of doormiddel van steken of achteruitrijden van bochten.
 • Stopopdracht: kort achter een geparkeerde voertuig stoppen en zelfstandig weer weg rijden  (aan de linker of rechter kant van de rijbaan.).

Een zelfstandige route rijden: 

 • De leerling rijdt van of naar een bekend oriëntatiepunt toe.
 • De leerling krijgt een reeks van opdrachten (clusteropdracht).
 • De leerling rijdt met behulp van het aanwezige navigatiesysteem.
 • De leerling mag de ANWB- of andere routeborden volgen.

 

Theorie

Voordat je het praktijkexamen voor de auto gaat afleggen, moet je in het bezit zijn van een geldig CBR-theoriecertificaat van de categorie waarin je examen gaat doen: het rijbewijs B. Heb je wat moeite met het leren van de theoriestof, maar heb je ook geen zin om verschillende avonden in de week theorieles te krijgen? Wij bieden een theorieweekend aan. In deze versnelde cursus leren we je alles over de verkeersborden, -regels en voertuigkenmerken. Ook bieden wij individuele theorielessen aan, zodat je helemaal klaar bent voor het examen.

 

Als je de theorie liever op eigen houtje doet, zijn bij onze rijschool in Den Helder diverse zelfstudieboeken, cd-roms met examenvragen en een online examentraining verkrijgbaar. Oefen nu alvast gratis online.

 

Opfriscursus

Heb je ooit je rijbewijs gehaald, maar doe je er om diverse redenen niets meer mee? Maak dan een afspraak voor een speciale rijles (of indien nodig meerdere) om het gevoel terug te krijgen dat je er weer klaar voor bent. We kunnen onder meer werken aan het invoegen, inhalen en fileparkeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

spoedopleiding auto

Bij rijschool Anders is het mogelijk om een spoedopleiding te volgen voor de auto. Je kunt kiezen voor een spoedopleiding van 10 of 14 dagen.

Theoriecertificaat

Om deel te kunnen nemen aan een spoedopleiding moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Wil je aan een spoedopleiding beginnen, maar heb je nog geen theoriecertificaat? Dan is het mogelijk om individuele theorielessen te volgen. Deze theorielessen zijn voor de leerlingen van rijschool Anders GRATIS.

Hoe gaat het in zijn werk

Bij jouw eerste rijles gaan wij kijken hoeveel lessen jij nodig zal hebben en van daaruit gaan wij kijken of het in 10 of 14 dagen mogelijk is om jouw rijbewijs te halen. Dit doen wij, omdat een spoedopleiding heel intensief kan zijn en elke leerling is weer anders.

Aantal lesuren per dag

Het verschilt per leerling hoeveel lesuren per dag het beste geschikt is. Als je 4 uur wilt lessen op een dag, kan je ervoor kiezen om 2 uur te lessen in de ochtend en 2 uur te lessen in de middag.

Een goede planning

Een planning maken wij samen met jou, want wij willen graag een goede communicatie, zonder misverstanden tussen de leerling en de instructeur. Wij vinden voor elke leerling een mogelijkheid, want bij onze rijschool is alles bespreekbaar!

Belangrijk om te weten

Tijdens je gehele opleiding krijg je dezelfde instructeur en rijd je altijd in dezelfde lesauto. Je kan de spoedopleiding ook over een aantal weken verspreiden.

De tussentijdse toets (TTT)

De tussentijdse toets lijkt heel veel op een 'echt' praktijkexamen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

 • Je beheersing van de auto.
 • Kijkgedrag.
 • Of je goed voorrang verleent.
 • Inhalen.
 • In- en uitvoegen.
 • Rijden op kruispunten en rotondes.
 • Bijzondere verrichtingen.

Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijkexamen doet.

Vrijstellingen
Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens je praktijkexamen. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

Niet verplicht

Bij onze rijschool stellen wij de tussentijdse toets niet verplicht. De leerlingen mogen zelf beslissen of ze een tussentijdse toets willen doen.

 

 

Individuele theorielessen

Deze lessen zijn voor de leerlingen van rijschool Anders, die daar behoefte aan hebben. Deze lessen zijn (zowel voor de auto als voor de motor) gratis. De leerlingen kunnen naar het theorie examen begeleid worden en ook weer terug gebracht worden, zodat de leerlingen niet zelf hoeven te reizen. Rijschool Anders gebruikt een nieuwe lesmethode en wij blijven altijd up-to-date, zodat de leerlingen de juiste stof binnenkrijgen die voldoet aan het examen. Samen zorgen wij ervoor dat jij klaar bent voor het examen! 

rijlessen motor motorrijles Den Helder rijles Den Helder rijbewijs Den Helder
rijlessen motor motorrijles Den Helder rijles Den Helder rijbewijs Den Helder

Motor opleiding

Iedereen die 17 jaar of ouder is kan bij rijschool Anders met een motoropleiding starten. 
Ben je 18 jaar of ouder? Dan mag je examen doen.
Voordat je met de lesmotor op de openbare weg mag gaan rijden moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B of je theoriecertificaat  (A).                                                                                                                                                                                                        

Praktijk 
De AVB en de AVD lessen duren een vol uur (60 min). 

De lesmotoren zijn voorzien van ABS (antiblokkeersysteem). 
 

Een motoropleiding bestaat uit 2 onderdelen:

1.Voertuigbeheersing (AVB). 
2.Verkeersdeelneming (AVD).

Voertuigbeheersing (AVB) bestaat uit 12 bijzondere verrichtingen:

1. Achteruit parkeren (verplicht) 
2. Langzame slalom  (verplicht) 

3. Denkbeeldige acht
4. Halve draai
5. Stapvoets rijden
6. Wegrijden uit vak
7. Vertragingsoefening
8. Uitwijkoefening (verplicht)
9. Snelle slalom
10.Noodstop (verplicht)
11.Precisiestop
12.Stopproef

Bekijk hier de motor oefeningen online 

Op het examen moet je 7 bijzondere verrichtingen uitvoeren. Je krijgt 4 verplichte oefeningen en 3 oefeningen die door de examinator zijn uitgekozen. In totaal moeten er op 5 van de 7 bijzondere verrichtingen voldoende gescoord zijn. Voor alle oefeningen heb je een herkansing.

 

Voertuigbeheersing. (AVB)
Bij rijschool Anders krijg je individuele lessen met voertuigbeheersing, zodat de volledige aandacht naar jou gaat. Zodoende kan jij op jou eigen niveau en eigen tempo de oefeningen leren.  Wil je toch graag samen met een kennis, vriend of familielid deelnemen aan het onderdeel voertuigbeheersing? Dan is dat uiteraard mogelijk, want alles is bespreekbaar bij rijschool Anders.

Verkeersdeelneming. (AVD) 
Bij rijschool Anders krijg je individuele lessen met verkeersdeelneming, zodat de volledige aandacht naar jou gaat. Wil je toch graag samen met een kennis, vriend of familielid deelnemen aan het onderdeel verkeersdeelneming? Dan is dat uiteraard mogelijk, want alles is bespreekbaar bij rijschool Anders. Jou instructeur volgt jou op zijn volgmotor door het verkeer heen. Dit is wel zo prettig, want dan kan jou instructeur jou een bepaalde situatie laten zien die voor jou misschien wat lastiger is of waar je nog extra op wilt oefenen. Nog een voordeel van dat jou instructeur jou volgt op de lesmotor is dat je niet onnodig aan de kant hoeft te wachten wanneer jullie niet samen een kruispunt over kunnen steken of wanneer er meerdere voertuigen tussen jou en jou instructeur zitten. Deze dingen kunnen gebeuren als jou instructeur jou volgt met de lesauto in plaats van de volgmotor. Wij geven daarom altijd motor les met een volgmotor.

 

Voorbeelden AVD: Je plaats op de weg, het rijden over of naast de pijlen, het rijden van zebrapaden en andere verkeerssituaties. 

 

Motorkleding.

Wat heb je nodig?

 • Een waterdicht motorpak bestaande uit een jas en een broek.
 • Motorhandschoenen
 • Motorhelm + motormuts
 • Motorlaarzen of dikke schoenen tot over de enkels.

Bij rijschool Anders is alles aanwezig wat betreft kleding.

Motorlaarzen of dikke schoenen tot over de enkels dienen zelf meegenomen te worden. En het is verplicht tijdens examens.

Rijbewijs A, A1 of A2? 

A1 = Lichte cat max 125 cc en max 11 kw. 
Ben je 18 jr. dan doe je theorie + voertuigbeheersing + verkeerdeelneming. 

A2 = Middel cat min 20 kw en max 35 kw. 
Ben je 20 jr. dan doe je theorie + voertuigbeheersing + verkeersdeelneming. 
Ben je 20 jr. en 2 jaar in het bezit lichte cat A1 motor dan hoef je alleen nog maar examen te doen voor verkeersdeelneming

A = Zware cat min 40 kw. 
Ben je 22 jr. en 2 jaar in het bezit middel cat A2 dan hoef je alleen nog maar examen te doen voor verkeersdeelneming.
Ben je 24 jr. dan doe je theorie + voertuigbeheersing + verkeersdeelneming.

 

 spoedopleiding motor

Bij rijschool Anders is het mogelijk om een spoedopleiding te volgen voor de motor. Je kunt kiezen voor een spoedopleiding van 2, 5 of 8 dagen.

Theoriecertificaat

Om deel te kunnen nemen aan een spoedopleiding moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Wil je aan een spoedopleiding beginnen, maar heb je nog geen theoriecertificaat? Dan is het mogelijk om individuele theorielessen te volgen. Deze theorielessen zijn voor de leerlingen van rijschool Anders GRATIS.

Hoe gaat het in zijn werk

Bij jouw eerste rijles gaan wij kijken hoeveel lessen jij nodig zal hebben en van daaruit gaan wij kijken of het in 2, 5 of 8 dagen mogelijk is om jouw AVB en AVD te halen. Dit doen wij, omdat een spoedopleiding heel intensief kan zijn en elke leerling is weer anders.

AVB (Voertuigbeheersing)

Voordat je rijexamen mag doen, moet je je AVB (voertuigbeheersing) hebben afgerond. Het is wenselijk dat je enige ervaring hebt met een schakelbrommer en dergelijke. Zo is het makkelijker om een spoedopleiding te volgen, omdat je dan al wat ervaring hebt met schakelen. Het onderdeel AVB is mogelijk om binnen 2, 5 of 8 dagen te halen.

AVD (Verkeersdeelneming)

Nadat je je AVB afgerond hebt gaan wij verder met de AVD (Verkeersdeelneming). Bij dit onderdeel gaan wij gelijk de weg op en examengericht trainen. Zowel de AVB als de AVD is mogelijk om binnen 2, 5 of 8 dagen te halen.

Aantal lesuren per dag

Het verschilt per leerling hoeveel lesuren per dag het beste geschikt is. Als je 4 uur wilt lessen op een dag, kan je ervoor kiezen om 2 uur te lessen in de ochtend en 2 uur te lessen in de middag. Bij het onderdeel AVB is het ook mogelijk om de hele ochtend of de hele middag de oefeningen te oefenen.

Een goede planning

Een planning maken wij samen met jou, want wij willen graag een goede communicatie, zonder misverstanden tussen de leerling en de instructeur. Wij vinden voor elke leerling een mogelijkheid, want bij onze rijschool is alles bespreekbaar!

Belangrijk om te weten

Tijdens je gehele opleiding krijg je dezelfde instructeur en rijd je altijd op dezelfde lesmotor. Je kan de spoedopleiding ook over een aantal weken verspreiden.

Prijzen

Het is mogelijk om 1, 2 of meerdere lessen per week te nemen.

 

Tarieven autorijles

 • 1 lesuur (60 minuten) € 35,-
 • 10-rittenkaart € 335,-
 • Praktijkexamen € 200,-
 • Herexamen praktijk € 175,-
 • BNOR-examen (Bureau Nader onderzoek rijvaardigheid € 210,-
 • TTT (tussentijdse toets) € 170,-
 • Faalangst-examen € 235,-
 • Pakket 1* (30 lessen + CBR-examen) € 1.220,-
 • Pakket 2* (30 lessen + CBR-examen + TTT) € 1.390,-
 • Spoedopleiding* (10 dagen 40 lessen + CBR-examen) € 1.560,-
 • Theorieweekend (inclusief theorielessen, -examen en vervoer naar de afnamelocatie) € 115,-
 • Eigen verklaring € 32,80

 

* De betaling voor de pakketten of de spoedopleiding kan in 3 deeltermijnen voldaan worden. De spoedopleiding van 10 dagen ben je niet verplicht in 10 dagen te volgen: het kan in overleg op meerdere dagen of weken worden verspreid.

 

Tarieven motorrijles

 • 1 lesuur (60 minuten) € 38,-
 • 10-rittenkaart  € 350,-
 • praktijkexamen AVB (motorvoertuigbeheersing ) € 150,-
 • herexamen AVB (motorvoertuigbeheersing ) € 150,-
 • praktijkexamen AVD (motorverkeersdeelneming) € 215,-
 • herexamen AVD (motorverkeersdeelneming) € 195,-
 • spoedopleiding* (20 lessen + AVB-examen + AVD-examen) € 1.125,-
 • theorieweekend (inclusief theorielessen, -examen en vervoer naar de afnamelocatie) € 115,-
 • eigen verklaring € 32,80

 

Alle prijzen gelden voor A, A1 en voor A2

 

* De betaling voor de spoedopleiding kan in 3 deeltermijnen voldaan worden. De spoedopleiding van 5 dagdelen is in overleg over meerdere dagen of weken te verspreiden.

 

 

Je auto rijbewijs halen bij Rijschool Anders, dat is nou net even iets Anders

 • De rijlessen duren een vol uur: 60 minuten.
 • Je kunt ook meerdere lessen achter elkaar nemen.
 • Je krijgt altijd een vaste en gediplomeerde instructeur of instructrice.
 • Een spoedopleiding is ook mogelijk.
 • Je wordt bij het examen begeleid door jouw vaste instructeur of instructrice. Vanaf het begin tot aan het einde van het examen. Dit doen wij zodat jij een vertrouwd gevoel krijgt bij het examen, want het examen is al spannend genoeg.
 • Je rijdt altijd in dezelfde lesauto.
 • In de lesauto wordt niet gerookt.
 • Bij onze rijschool is alles bespreekbaar.

Je motor rijbewijs halen bij Rijschool Anders, dat is nou net even iets Anders

AVB (Motor voertuigbeheersing )

 • Je krijgt individueel les met voertuigbeheersing, zodat de volledige aandacht naar jou toe gaat. Zodoende kan jij op jouw eigen niveau en eigen tempo de oefeningen leren. Dit is beter voor jouw leerresultaten. 
 • De rijlessen duren een vol uur: 60 minuten.
 • Je krijgt altijd een vaste en gediplomeerde rijinstructeur of instructrice.

AVD (Motor verkeersdeelneming)

 • Bij AVD krijg je individueel les, zodat de gelegenheid bestaat om meer te leren in een lesuur..
 • De instructeur volgt je op zijn volgmotor door het vekeer, zodat de volledige aandacht naar jou toe gaat.
 • De rijlessen duren een vol uur: 60 minuten.
 • Je krijgt altijd een vaste en gediplomeerde rijinstructeur of instructrice.

In overleg is het ook mogelijk om met zijn tweeën les te krijgen, want alles is bij ons bespreekbaar.

 • Samen deelnemen aan het verkeer met een kennis of een vriend of familie lid.
 • Samen deelnemen aan voertuigbeheersing met een kennis of een vriend of familie lid.
 • Er geen probleem mee hebben dat een onbekend persoon ook deelneemt aan de les. 

.

Je theorie certificaat halen bij Rijschool Anders, dat is nou net even iets Anders

 • Bij onze rijschool kan je individuele theorielessen volgen voor de auto en motor.
 • Deze lessen zijn voor de leerlingen van rijschool Anders GRATIS.
 • Leerlingen van rijschool Anders kunnen begeleid worden naar het theorie examen. De leerlingen worden ook weer netjes thuisgebracht.
 • Door een nieuwe lesmethode die wij gebruiken blijven wij altijd up-to-date, zodat de leerlingen de juiste stof binnenkrijgen die voldoet aan het examen.

Foto's van de auto en motor

foto's van motor voertuigbeheersing (AVB)

foto's van motor voertuigbeheersing voor gevorderde

*Wij adviseren deze oefeningen niet zelfstandig te gaan uitvoeren*